Lentokonetehtaan ravinto-osuuskunnan historia

Tampereen Lentokonetehdas oli vuodesta 1936 lähtien yksi Suomen innovatiivisempia teollisuuslaitoksia. Lentokonetehtaalla ei ollut varaa virheisiin. Tehtaan osaaminen oli korkeatasoista, ja sitä tukivat tiiviit yhteydet tiedeyhteisöihin. Työ vaati tarkkuutta, ja huomiota kiinnitettiin alusta lähtien eri materiaalien ominaisuuksiin ja uusiin ennakkoluulottomiin ratkaisuihin. Nämä lähtökohdat antoivat vahvan perinnön myöhempien vuosikymmenten työlle. Lentokonetehdas muuttui sotavuosien jälkeen sotakorvausten suuntamana monipuoliseksi konepajayhtiöksi. Lentokoneteollisuus sai väistyä kokonaan ja Härmälän tehdas päätyi lopulta lastin- ja kuormankäsittelyyn erikoistuneen Cargotecin omistukseen. Enimmillään Lentokonetehdas muodosti lähes 3000 henkilön työyhteisön. Se oli pitkään yksi Tampereen isoimmista tehtaista ja siten kasvattamassa kaupunkia yhä suuremmaksi keskukseksi. Tampereen väkiluku nousi tehtaan toiminnan aikana 60 tuhannesta 217 tuhanteen. Muutosten keskellä Lentokonetehdas-nimi eli sitkeästi, vaikka nimi poistui virallisesti käytöstä 1970-luvulla, puhekielessä sitä käytettiin yleisesti vielä sen jälkeenkin.

Lentokonetehtaan henkilöstöruokala valmistui Härmälään 1938. Henkilöstön ruokailun järjestäminen otettiin Lentokonetehtaalla vakavasti alusta alkaen. Monet tehtaan työt olivat fyysisesti raskaita, mikä korosti hyvän ruoan merkitystä. Ruokailun sisällyttäminen joustavasti työpäivään tehosti myös työntekoa. Lotat muonittivat lentokonetehtaan työntekijöitä kun käytiin toista maailmansotaa. Suomi oli lyhyen välirauhan jälkeen joutunut uudelleen sotaan mukaan. Lentokonetehtaalla työskennelleet perustivat oman Lentokonetehtaan Ravinto-osuuskunnan vuonna 1941. Lentokonetehtaan ravinto-osuuskunnan ensimmäiset säännöt vahvistettiin 5.11.1941. Osuuskunnan pitää sääntöjen mukaan ” edistää jäsentensä toimeentuloa hankkimalla, valmistamalla ja välittämällä heille kulutustavaroita. Osuuskunnan jäsenet vastaavat osuuskunnan sitoumuksista ainoastaan osamaksullaan”. Tämän osuuskunnan toimintaa jatkamme edelleen tänä päivänä Cargotecin osaamis- ja teknologiakeskuksessa Tampereen Ruskossa. 

 

Nykyään toimimme uusissa tiloissa
Tampereen Hervannassa

Osku toimii Cargotecin osaamis- ja teknologiakeskuksessa Tampereen Ruskossa. Toiminta alkoi uusissa tiloissa toimistorakennuksen valmistuttua 2012 joulukuussa. Osku tuottaa Cargotecin henkilöstölle ruokapalvelut, kahvilapalvelut sekä edustustilaisuudet talon sisäisesti. Catering-palveluja voi tilata kotiin ja juhliin Pirkanmaan alueelle, pyydä tarjous! Oskulle on tärkeää tuoreet raaka-aineet ja maukas ruoka sekä iloinen asiakaspalvelu!

Siirry sivun alkuun